Sansevieria giftig voor honden en katten: dit moet je weten

Is Sansevieria giftig voor honden en katten?

Ja, de Sansevieria ook wel bekend als vrouwentong is giftig voor zowel honden als katten. De plant bevat saponinen, een natuurlijke stof die bij inname maag- en darmklachten kan veroorzaken. Hoewel de vergiftiging zelden levensbedreigend is, kan het wel vervelend en pijnlijk zijn voor je huisdier.

In deze blog leggen we je stap voor stap uit waarom de Sansevieria giftig is, welke symptomen je moet herkennen en wat je moet doen als je hond of kat van deze plant heeft gegeten.

Wat is de Sansevieria (vrouwentong)?

De Sansevieria is een populaire kamerplant vanwege zijn makkelijke verzorging en luchtzuiverende eigenschappen. Hij wordt ook vaak “vrouwentong” genoemd door de lange, stijve, puntige bladeren.
De plant is bijna niet kapot te krijgen, wat hem ideaal maakt voor mensen zonder groene vingers. Maar voor dieren is hij minder vriendelijk…

Waarom is de Sansevieria giftig voor huisdieren?

De Sansevieria bevat saponinen, een soort natuurlijke verdedigingsstof tegen insecten en dieren. Wanneer honden of katten hiervan eten, kan dit de slijmvliezen irriteren en leiden tot maag- en darmproblemen.

Symptomen van vergiftiging door Sansevieria:

Als je huisdier van de plant heeft gegeten, kun je de volgende klachten zien:

  • Overmatig kwijlen
  • Braken
  • Diarree
  • Lusteloosheid
  • Verminderde eetlust
  • Pijn bij aanraking van de buik
  • Soms schuim in de bek

Niet elk dier krijgt dezelfde symptomen of even hevig. Kleine hoeveelheden leiden vaak tot milde klachten, maar bij grotere inname of kleinere dieren kunnen de klachten ernstiger zijn.

Niet alle planten zijn even giftig. Voor honden en katten is een lelie giftig en moet je snel ingrijpen. Alles over giftige kamerplanten voor honden en katten vind je in dit artikel.

Wat moet je doen als je hond of kat Sansevieria heeft gegeten?

  1. Verwijder plantresten uit de bek (indien nog aanwezig).
  2. Spoel de bek voorzichtig met wat water, als je huisdier het toelaat.
  3. Observeer gedrag en symptomen.
  4. Neem contact op met je dierenarts, vooral bij braken, aanhoudende diarree of als je twijfelt.

Je dierenarts kan afhankelijk van de situatie medicatie geven om misselijkheid te verminderen, uitdroging te voorkomen of de maag te beschermen.

Sansevieria en katten: extra opletten

Katten zijn vaak gevoeliger dan honden als het om planten gaat, omdat ze graag op bladeren kauwen. Zeker voor binnenkatten is de Sansevieria een risico, omdat ze vaak minder alternatieven hebben om op te kauwen of te spelen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Is de Sansevieria dodelijk voor katten of honden?

In de meeste gevallen niet. Maar het kan wel ernstige maagklachten geven. Neem altijd contact op met je dierenarts bij twijfel.

Kan mijn kat sterven door één hapje van de Sansevieria?

Een klein hapje is meestal niet levensbedreigend, maar kan wel misselijkheid en braken veroorzaken. Elk dier reageert anders.

Wat als mijn hond de Sansevieria alleen heeft aangeraakt?

Contact met de plant is meestal niet schadelijk, tenzij het sap op een wondje komt of wordt afgelikt. Inname is het grootste risico.