Stap 1: Schroten
Het brouwen van bier begint met mout. Mout zijn soorten graankorrels die in een mouterij zijn gekiemd (soms ook wel mouten genoemd). Hierdoor wordt het zetmeel omgezet in suiker, wat bier zijn zoete smaak geeft. Om het zetmeel los te krijgen, moet de mout eerst gemalen worden. Dit proces wordt het schroten genoemd.
Stap 2: Maischen
Nadat de mout is geschroot, wordt deze aan water toegevoegd. Deze mix wordt geleidelijk verwarmd. Tijden het verwarmen komen er suikers vrij, namelijk: niet vergistbare en vergistere suikers. Het soort suikers dat vrijkomt varieert afhankelijk van de temperatuur waarop de mout is verhit. De hoeveelheid suikers hangt ook af van de gebruikte maischmethode.
Stap 3: Filteren en daarna ‘schoon’ spoelen.
Tijdens stap 3 gaan we de granden filteren van het water. De graten zijn nu ‘omgetoverd’ tot bostel en het water wat je overhoudt heet wort. Het filteren is een belangrijk proces omdat je tijdens het koken absoluut geen wordt of granen erin wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld filteren met een keukenzeef of een hevelfilter. Indien je klaar bent met filteren kun je de bostel schoonspoelen, dit doe je omdat er vaak nog wat restsuiker in de granen zit. Het spoelen doe je met water van een temperatuur van 80 graden. Kokend water mag ook.
Stap 4: Koken
Het is tijd om de wort zo’n uur tot anderhalf te gaan koken. Als je wort kookt, heb je controle over de smaak en het aroma van je bier. Vroege hop geeft bitterheid aan bier. Late hoptoevoegingen zorgen voor de hoppige smaak. De alfazuren in hop geven bier zijn bitterheid. Als je zonder deksel kookt, probeer dan een deel van het wort te laten verdampen
Stap 5: Koelen
Het is vanaf deze stap erg belangrijk om op de hygiëne te letten. Je gaat het kokende wort terugbrengen naar 20 graden. Vanaf de 60 graden is de wort erg vatbaar voor infecties door bacteriën. Als het een beetje is afgekoeld, vriest u gewoon een paar verpakte ijsblokken of iets anders dat koud aanvoelt in het water in.
Stap 6: Vergisten
Je gaat het afgekoelde wort naar een fermentatie-emmer verplaatsen. Gebruik een vergiet om te voorkomen dat u de hop meeneemt. Speciaalbieren brouwen doe je altijd met gist van hoge gisting, en dat werkt het beste tussen 18 en 23 °C. Let er dus bij het gisten van bier op dat het niet te warm of te koud is. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 weken (hoewel het tijdsbestek kan variëren).
Stap 7: De leukste stap, namelijk het bottelen van de biertjes!
Om kooldioxide in je brouwsel te krijgen, moet je tijdens het bottelen extra vergistbare stoffen toevoegen. Los 1050 g suiker per liter op in een fermentatie-emmer. De overgebleven gist zet de extra suiker om in alcohol en kooldioxide. Gebruik kraanwater om de flessen te vullen. De kroonkurken worden vervolgens op elke fles gezet met een dop. Stel een periode van minimaal twee weken in zodat de fermentatie zijn werk kan doen.
Beste bierbrouw pakketten om mee te starten
Indien je wilt beginnen met het brouwen van je eigen bier heb ik bij de brouw winkel van Nederland een selectie laten maken van 3 aanbiedingen. Namelijk een Starterspakket IPA, Starterspakket Blond en een Cursus bier brouwen! Bezoek de website van Brouwpunt voor meer informatie.
